Varför just haiku?

Det främsta skälet till att jag bestämde mig för att inspireras av haiku är att det helt enkelt är både utmanande och roligt. En haikudikt består av tre versrader. Den första versraden har fem stavelser, den andra sju och den tredje fem.

Att skriva en haikudikt är både roligt och enkelt. Utmaningen jag talar om ligger i att skriva en hel diktsamling bestående av haikudikter och samtidigt förmedla en varierande, men sammanhållen berättelse med budskap och innehåll. Med tanke på att antalet ord begränsas av haikudiktens form så landade utmaningen i att beskriva så mycket som möjligt med hjälp av så få ord som möjligt och ändå samtidigt förmedla ett tydligt bildspråk som bjuder in till tolkning.

Diktsamlingen Våra andetag andas haikusommar är helt enkelt resultatet av ett skrivarexperiment jag utsatte mig själv för i somras. Jag började skriva haikudikter och upptäckte att det blev som en sport, att reducera de fria verser jag vanligtvis skriver, skala bort överflödiga ord och samtidigt lyfta fram budskapets kärna. Jag kom in i någon form av “skrivarflow” och bestämde mig för att fortsätta skriva tills jag var klar.

© Christina Karlsson

 

 

2 svar på ”Varför just haiku?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *